|

Grad Bijeljina i njegove znamenitosti

Grad Bijeljina

Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu Republike Srpske. Površina opštine iznosi 734 km², a ukupan broj stanovnika iznosi otprilike 150 000. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice.

Bijeljina je po veličini drugi grad u Republici Srpskoj. Smještena je u središnjem dijelu Semberije na mjestu gdje su se nekad a i danas presjecali putevi između Istoka i Zapada.

U svom nastajanju Bijeljina je doživjela svoj procvat najviše poslije ulaska u zajedničku državu južnoslovenskih naroda a naračito u drugoj polovini prošloga vijeka kada je dobila značajne ustanove za svoj privredni i kulturni razvitak: nove fabrike, škole, medicinske ustanove, organizacije iz oblasti kulture i drge značajne objekte društvenog standarda. Grad se prostorno širio i izrastao u moderno naselje.

Bijeljina i Semberija raspolažu brojnim resursima za razvoj turizma. Uz uključivanje privrednih djelatnosti, koje imaju interes za razvoj turizma, turizam bi trebalo da postane jedan od generatora razvoja opštine. U cilju dugoročnog razvoja turizma Bijeljina posebnu pažnju treba da obrati na tranzitni turizam, banjski turizam, vjerski turizam kao i lovni i ribolovni turizam. U Semberiji takođe postoji značajan potencijal za razvoj seoskog turizma. Blaga klima, prosječna godišnja temperatura od 12 stepeni celzijusa, čist vazduh, nezagađena rijeka Drina i bogata flora i fauna čine ovaj kraj idealnim za boravak u prirodi, rekreaciju, bavljenje sportom, lovom i ribolovom.

ZNAMENITOSTI

Etno selo Stanišić

Na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo "Stanišići".

Etno selo "Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

U selu se dаnаs izdvаjаju dvije cjeline, Jednа prikаzuje svetovni život i izgrаđenа je od drvetа. Čine je drvene kuće – brvnаre sа pokućstvom koje im je vijekovimа pripаdаlo. Kuće povezuju popločаne kаmene stаze, а u centru selа su dvа jezerа.Drugа cjelinа je duhovnog kаrаkterа i predstаvljenа je srednjevjekovnom аrhitekturom grаđenom u kаmenu, kojа je u stvаri skup replikа istorijskog i religijskog znаčаjа.

Selo čine vodenice, mljekаrnik,kovаčnicа, kаmeni bunаr, аmbаr i аutentične drvene kuće, sа prikаzom pokućstvа i nаrodnih nošnji.

Kuće pripаdаju dinаrksom tipu, prаvljene su od drvetа i sа visokim krovom, spoljа su аutentične, а enterijer je prilаgođen sаvremenim potrebаmа gostiju.

Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezerа i potokа koji između njih vijugа, а povezаni su stаzаmа popločаnim kаmenom.

Ugostiteljsko - turistički kompleks “Drinska ruža”

Nalazi se na samoj obali reke Drine, u neposrednoj blizini Pavlovića mosta, na 12km od Bijeljine. Ugostiteljski kompleks “Drinska ruža” trenutno se prostire na 40 000m² i nalazi se u potpuno prirodnom okruženju sa poribljenim potocima, izvorima, šumarcima, fontanama, kao i starim kućicama (magazama),starim mlinom u kom se i danas melje brašno za potrebe restorana, mini ZOO vrtom, ogromnim parkinzima i heliodromom.

Ugostiteljsko turistički kompleks "Drinska ruža" raspolaže sa dvije restoranske jedinice čiji su otvorni kapaciteti smješteni jednim djelom u šumarku a drugim djelom na samoj obali reke Drine kao i zatvorenim kapacitetima koji su opremljeni sa unikatnim namještajem, antikvitetima kao i dijelima naših poznatih slikara.

Manastir Tavna

Na pitomim obroncima Majevice koji se talasasto spuštaju prema rijeci Drini nalazi se pravoslavni manastir Tavna sa crkvom Sv. Trojice. manastir se nalazi na izvoru riječice Tavne, udaljen 18 kilometara od Bijeljine.

Za manastir Tavnu vezano je i ime slijepog narodnog guslara, Filipa Višnjića.
Manastir Tavna se pominje već u najranijim turskim poreskim defterima iz 1533. i 1548. godine, a od 1548. do 1586. godine pominje se izričito kao manastir. U svojoj prošlosti mnogo trpeo zajedno sa okolnim narodom. Tavna je manastir-mučenik, martir, svedok. Tavna svedoči i o zdravoj i nepokolebljivoj vjeri svoga monaštva i onih koji u nju kroz vijekove dolaze, u njoj svoju vjeru rasplamsavaju i čine djelotvornom. U tom svedočenju je njena istorijska misija.

Manastir Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca

Novosagrađeni manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu se nalazi u samom centru Bijeljine. U hramu se ispred oltara nalaze čestice moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Sisoja Velikog.

Posebnu vrijednost manastirske crkve predstavlja kopija čudotvorne ikone Trojeručice koja je dar hilandarskog manastira.. Gradnja je počela 1996. godine da bi kompletan kompleks bio završen 2001. godine, kada je 12. maja osvećen.

Manastir Svete Petke

Manastir je posvećen Prepodnobnoj majci Paraskevi. Ovaj ženski manastir koji se gradi već pet godina predstavlja monumentalnu građevinu sa izvedenim kupolama. Sestrinstvo, koje čine igumanija i jedna monahinja, ovde se doselilo prije dvije godine po blagoslovu episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija.

Ovaj manastir razlikuje se od drugih po tome što se bogosluženja već dvije godine obavljaju u kripti hrama. Posebnu pažnju privlače uređenje kripte i živopisne ikone sa kandilima, na kojima su likovi svetitelja toliko vijerno dočarani da kod posmatrača stvaraju osjećaj bliskosti.

U manastiru se nalaze čestice Prepodobnog Sergija Radonješkog, koje je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije dobio na dar od ruskog partijarha Alekseja Drugog.

Muzej Semberije

Muzej Semberije se nalazi najstarijoj zgradi u Bijeljini, a istorijat zgrade je zanimljiv. Etnološka izložba obuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine. Etnološka izložba obbuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine. Istorijska izložba obuhvata istorijat Bijeljine od prvog pominjanja 3. marta 1446. godine do 20. vijeka i obuhvata izložbu fotografija starih građevina u Bijeljini, starog naoružanja i predmeta.

 

 

 

Tuesday the 22nd. Aqua City 2012. Sva prava zadržana.. Best online poker sites - All rights reserved.