|

Articles

Balneološko ispitivanje vode u Slobomiru

Geotermalna voda iz bunara GD-2 u Slobomiru je podvrgnuta balneološkom ispitivanju od strane Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda, i na osnovu kompletnih fizičko – hemijskih, radioloških i mikrobioloških analiza utvrđeno je da ova prirodna voda pripada veoma cijenjenim ljekovitim vodama. Prema balneološkoj klasifikaciji ubraja se u kalcijum-natrijum-hidrokarbonatne-sulfidne-hipertermalne-oligomineralne vode.

Osnovno djelovanje joj daje termalizam, koji proizilazi iz temperature od oko 75 º C. Termalizam se terapijski može regulisati rashlađivanjem vode u širokom spektru, od mlakih do hipertermalnih hidroterapijskih procedura, u zavisnosti od balneoloških potreba.

U kadama sa hipertermalnom vodom moguće je sprovoditi individualne tretmane za smanjenje bolova i spazma mišića u lumbosakralnoj regiji i ekstremitetima.

Kupke sa homeotermalnom vodom se mogu koristiti i za farmakološko djelovanje vodonik sulfida preko kože, jer se tom prilikom vodonik sulfid izdvaja iz vode. Lekoviti efekti zasnivaju se na visokoj aktivnosti sulfidnih jona koji se brzo resorbuju u krv preko kože i sluznica. Oni se brzo ugrađuju u hrskavicu, tetive, ligamentarne i mišićne strukture.

Posebni efekti zasnivaju se na draženju receptora kože od strane sitnih gasnih mjehurića zbog čega dolazi do hiperemije kože, a sa druge strane i do stvaranja vazoaktivnih supstanci u koži čime se poboljšava cjelokupna cirkulacija i drugi metabolički procesi.

Pored korišćenja za rekreativne, preventivne i balneološke potrebe, ova hipertermalna voda je i dragocjen izvor toplotne energije za grijanje svih sadržaja u Slobomiru.

Balneološko ispitivanje su izvršili : prof. dr. Ratomir Tišma i dipl. fiz.-hemičar Branislav Potkonjak .

Tuesday the 22nd. Aqua City 2012. Sva prava zadržana.. Best online poker sites - All rights reserved.